7. Virtuális zarándoklat - 1. nap: Padova

Posted by Katolikusok Csoportja  |  at  18:50 2 comments



Ez itt Padova térképe, ahol jól látható, mennyi lenne a látnivaló. Sok!
Jó lenne sátrat verni, mert  jó itt nekünk, de választanunk kell, mert tovább fogunk menni.

"Ebben a törpe, emberi világban élünk, de képesek vagyunk kis időre fölébe emelkedni ennek a világnak, képesek vagyunk felülről látni a világot, képesek vagyunk megsejteni valamit abból amire teremtve vagyunk, amire a szívünk vágyik, amiről csak annyit tudunk szavakba foglalni, amit Péter apostol mondott: "Uram, jó nekünk itt lenni."


Virtuális zarándoklat - 1. napja Padovában

- Capella degli Scrovegni kápolna, itt kezdtük a napot Szentírás olvasással. - bemutató videóval
- Prato della Valle - Európa második legnagyobb tere
- Padova leghíresebb zarándokhelye a Santa Giustina (Szent Jusztina) bazilika - videóval
- városnézés  Metrotram-mal az egysínű padovai villamossal - olasz zenével 
- a botanikus kert meglátogatása 


Capella degli Scrovegni kápolna





Capella degli Scrovegni (kápolna) Giotto freskói miatt világhíres. Enrico degli Scrovegni 1303-ban építtette a kápolnát remélve, hogy ezzel megkíméli halott apját a pokolban való örökkévaló kárhozattól.


A kápolna belsejének minden centiméterét Giotto által 1303 és 1305 között készített freskók borítják Krisztus életéről.  Egy igazi gyöngyszem, és nagyon jó volt látni, hogy mindent megtesznek, hogy még sokáig látogatható legyen.
Videó a kápolnáról


A kápolna picike, ezért meghatározott számú látogató léphet csak be egyszerre. Belépés előtt van egy 15 perces videóvetítés, miközben az emberek aklimatizálódnak a helységhez. Ezután szabad csak megcsodálni a freskókat, ami szintén maximum 15 perc.



Prato della Valle tér


A 90 000 négyzetméteres Prato della Valle tér Olaszország legnagyobb, a moszkvai Vörös tér után Európa második legnagyobb tere. A téren található hatalmas ovális füves parkot víz veszi körül, melynek mindkét partján összesen 78 szobor sorakozik.  A téren rendszeresen szoktak fesztiválokat rendezni.

A tér sarkában található a Santa Giustina-bazilika.

Szent Jusztina bazilika


Santa Giustina bazilika és apátság
Santa Giustina (Szent Jusztina) bazilika és apátság

*****








Ha éppen Pünkösdkor jársz erre, akkor a kupolából aláhulló rózsaeső fogad , amely szimbolizálja a Szentlélek eljövetelét, a apostolokra mennyből leszálló lángnyelveket.










Padova leghíresebb és legnagyobb temploma és talán észak-Olaszország legnagyobb zarándokhelye, a Santa Giustina (Szent Jusztina) bazilika és apátság, amelynek a hetedik kápolnájában találjuk Lukács evangélista csontvázát is. A koponya nélküli csontokat itt, ebben a bazilikában őrzik, míg a koponyát Prágában, a Szent Vitus székesegyházban.




 

 Metrotram 
az egysínű padovai villamos. Az állami egysínű közlekedési rendszer, ha teljesen kész lesz, több mint 10 km hosszú lesz. Ma a Metrotram egy új, egységes vasúti tömegközlekedési rendszer, amely csendes, szennyezésmentes és energiatakarékos.

Ha ki szeretnéd próbálni milyen rajta az utazás, akkor kattints a villamosra!

Arborétum




Padovában találhatjuk a világ legrégibb botanikuskertjét. Nagyon büszkék az egyik pálmájukra, ami alatt Goethe is pihent.

Álljunk meg egy perce és próbáljunk elcsendesedni, gondolatban mi is ebben a csodálatos kertben lehetünk. Lehet, hogy szükség lesz az erőfeszítéseinkre, mert szaladgálnak körülöttünk a gyerekek, vagy a a szomszédban hangos felújítás folyik, mégis próbáljunk csak magunkban lenni, magunkban maradni ha egy rövid időre is.  Becsukhatjuk a szemünket, ha úgy könnyebben megy és képzeljük el, hogy pont akkor vagyunk ott, amikor Goethe is ott pihen ezalatt a pálma alatt. Vajon ő mit csinált közben? Imádkozott? Hagyjuk, hogy amit a képeken látunk, az emlékeket, érzéseket ébresszen bennünk.


Köszönjük kedves Zarádokok a hozzászólásokat és a kéréseket!

Aranka vágya, hogy  a bazilikában "szeretnék itt egy igazi hangversenyt hallani"







Tags:
Zarándok

Kedves Zarándok, ki erre jártál, pár szóval vagy egy imával a hozzászólásban, kérjük hagyj nyomokat magad után ...

Hírlevélre feliratkozás

Új bejegyzésekről, hozzászólásokról e-mail-ben küldünk értesítést

Share This Post

Kapcsolódó bejegyzés

2 megjegyzés:

Aranka Mária írta...

Mindenható, Urunk, Hálát kell adnunk, hogy ezt láthatjuk, a Szép templomot,illetve kápolnát,a csodálatosan rendezett parkot, a Szent Jusztina Bazilikát,szeretnék itt egy igazi hangversenyt hallani, gondolatban a villamoson ülve, nézelődve és eszembe jut az Úr Angyalagya imádság. Íme az Úrnak szolgálóleánya, és nem a megszokott sorban de nekem most ez jutott eszembe...és tovább haladok az elmélkedéssel.Magamra veszem, a Szolga szót akár én is lehetnék....legyen nekem a Te igéd szerint....Én is az Urat szolgálom, úgy érzem nem nehéz feladat, nagyon de nagyon fölemelő, és nemes gesztus, az URAT szolgálni....A Botanikus kert is gyönyörű, nem beszélve a madarak csicsergéséről, mert csendben, halljuk őket, nagyon szépen dalolnak..... Goethe-nek csak nézem.. nézem a sírhelyét, vagy emlékhelyét, majd odateszek neki egy szál fehér virágot, majd a szó, hogy Porból lettünk és Porrá leszünk...és egy Mi Atyánk és Üdvözlégy Mária....Nyugodjék Békében Ámen

Aranka Mária írta...

Befejezésként meghallgattam a Szent Jusztina bazilikában tartott koncertet,egyszerűen mesés volt, Istennek legyen hála!

Text Widget

Jézus azt mondja: „Én vagyok az út...” Egyszerű dolgunk van, ha ezt a kijelentést komolyan vesszük, hiszen ha előttünk az Út, akkor nincs más feladatunk, mint végigmenni rajta. Ő célhoz vezet, csupán követnünk kell tanítását, és legfőképpen életpéldáját. Ha pedig valaki még ezek után is félne elindulni, jelzőtáblákként, illetve -lámpákként ott vannak a szentek, - és várnak is bennünket Padovában, Assisiben, Rómában és Rotondóban - akik szintén útbaigazítanak, és modellt nyújtanak az Isten felé vezető úton.

Jó zarándoklatot kedves "Virtuális" Zarándokok!
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.
back to top